Ο πραγματικός κίνδυνος από τα Ψηλά τακούνια
Τα … θανατηφόρα σας ψηλοτάκουνα μπορούν να «σκοτώσουν» πολλά περισσότερα από όσα φαντάζεστε. Μία στις δέκα γυναίκες φορά ψηλοτάκουνα τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα και το 1/3 αυτών έχει υποστεί τουλάχιστον μία πτώση φορώντας τα. Οι στατιστικές δείχνουν οτι τα ψηλοτάκουνα παπούτσια αποτελούν έναν από τους κυριότερους παράγοντες πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων στα γυναικεία πόδια, με το 1/3 των γυναικών να εμφανίζουν μόνιμες βλάβες λόγω παρατεταμένης χρήσης τους.
Ψηλά τακούνια: Όσο πιο ψηλά τόσο πιο…καλά;
Αυτά τα τόσο κολακευτικά παπούτσια μπορούν να προκαλέσουν την τέλεια αφορμή για πρόκληση μόνιμων μυοσκελετικών προβλημάτων. Αν φοράτε συχνά ψηλοτάκουνα θέτετε σοβαρή υποψηφιότητα, ώστε να αποκτήσετε μακροχρόνια και επώδυνα προβλήματα. Η μακροχρόνια χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών και η διαρκής υπερέκταση των δαχτύλων του ποδιού σε μία άκρως αφύσικη θέση (βλ. εικ.1 & εικ.2), μπορεί να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα επιπλοκών, το οποίο εκτείνεται από την απλή είσφρηση όνυχος έως την πρόκληση βλαισού μεγάλου δαχτύλου (κότσι) (βλ.εικ.3)
μέχρι και την σφυροδακτυλία (βλ. εικ.4), την αρθρίτιδα των αρθρώσεων του ποδιού και την μη αναστρέψιμη βλάβη τενόντων. Επιπλέον, ο «συνωστισμός» των δαχτύλων σε μυτερά παπούτσια μπορεί να προκαλέσει -σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες- σοβαρή βλάβη στα δακτυλικά νεύρα του ποδιού (νευρίνωμα Morton). Τέλος, η οστεοαρθρίτιδα της ποδοκνημικής, του γόνατος, η πελματιαία απονευρωσίτιδα και η χρόνια υποτροπιάζουσα οσφυαλγία αποτελούν εξίσου σοβαρές συνέπειες της χρόνιας χρήσης ψηλοτάκουνων παπουτσιών.
Ο λόγος είναι οτι φορώντας τακούνι άνω των 4 εκατοστών το πόδι «γλυστρά» προς τα εμπρός, πιέζοντας τα δάχτυλα να λάβουν μία άκρως αφύσικη θέση πιεζόμενα από την «μύτη» του παπουτσίου, γεγονός που οδηγεί σε λανθασμένη ανακατανομή του βάρους στα πόδια. Η αυξημένη κατανομή του σωματικού βάρους στα δάχτυλα των ποδιών συμπαρασύρει προς τα εμπρός και το υπόλοιπο σώμα, γεγονός που -με την σειρά του- προκαλεί αντανακλαστικά την προς τα πίσω έκταση του κορμού της γυναίκας, η οποία με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία της.
Η πολύωρη αυτή αντανακλαστική προσπάθεια διατήρησης της ισορροπίας, έχει σαν αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα προβλήματα στα γόνατα, τα ισχία, κυρίως όμως στην Οσφυική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης (οσφυαλγία, ισχιαλγία κ.α).
Ψηλοτάκουνα και χρόνιος πόνος
Με την πάροδο του χρόνου, η χρήση ψηλοτάκουνων προκαλεί βράχυνση των μυών της ποδοκνημικής και της οσφυικής μοίρας, γεγονός που οδηγεί σε πόνο και υποτροπιάζοντες μυικούς σπασμούς. Μάλιστα φαίνεται ότι ο αχίλλειος τένοντας είναι αυτός που “υποφέρει” περισσότερο, καθώς με την συχνή χρήση ψηλοτάκουνων η πτέρνα ανυψώνεται και ο συγκεκριμένος τένοντας βραχύνεται για αρκετές ώρες κάθε φορά. Η διάταση του αχιλλείου που προκύπτει κατά την βάδιση με flat (ίσια-επίπεδα-χωρίς τακούνι) παπούτσια, ή όταν η γυναίκα βγάλει τα ψηλοτάκουνα και αρχίσει να βαδίζει ξυπόλητη, μπορεί να προκαλέσει θλάση του γαστροκνημίου μυ, η γυναίκα να αισθάνεται μόνιμο “τράβηγμα” στον αχίλλειο, ενώ η πρόκληση πελματιαίας απονευρωσίτιδας αποτελεί ένα πολύ φυσικό συνεπακόλουθο. Άλλωστε, ο συγκεκριμένος τένοντας είναι κατασκευασμένος με τέτοιον τρόπο από την φύση, ώστε να λειτουργεί με το πόδι σε ουδέτερη θέση ή με το πόδι σε πελματιαία κάμψη.
Πρέπει λοιπόν να αποχωριστείτε για πάντα τα ψηλοτάκουνά σας;
Όχι, ωστόσο προκειμένου να αποφύγετε την πρόκληση χρόνιων προβλημάτων καλό είναι να τηρούνται οι παρακάτω αρχές:
• Διαλέξτε παπούτσια με πιο χαμηλά τακούνια. Ιδανικό ύψος τακουνιού θεωρείται αυτό των 3 +/- 1 cm. Επιπλέον επιλέξτε τακούνια με όσο το δυνατόν πιο ευρεία βάση, καθώς με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί πιο ομαλή κατανομή των φορτίων. Τα μυτερά δίκην “γόβας στιλέτου” τακούνια, παρέχουν ελάχιστη στήριξη και ισορροπία.
• Διαλέξτε παπούτσια με μαλακές σόλες, ώστε να μειωθούν οι κραδασμοί που προκαλούνται σε ολόκληρο τον σκελετό και δη στα γόνατά σας.
• Φροντίστε τα παπούτσια σας να είναι στο σωστό μέγεθος, έτσι ώστε το πόδι να μην γλυστρά προς τα εμπρός μέσα στο παπούτσι, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη φόρτιση των δαχτύλων.
• Διαλέξτε παπούτσια με ευρύ και όχι πολύ μυτερό μπροστινό τμήμα ώστε τα δάχτυλά σας να μην συνθλίβονται μεταξύ τους.
• Επιλέξτε να φοράτε τα ψηλοτάκουνα παπούτσια σας τις ημέρες εκείνες κατά τις οποίες δεν προβλέπεται να περπατήσετε μεγάλες αποστάσεις ή να παραμείνετε για πολλές ώρες όρθιες.
• Εναλλάσσετε το είδος του παπουτσιού που φοράτε από μέρα σε μέρα ή ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα. Μην φοράτε τα ψηλοτάκουνά σας καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Προσπαθήστε κατά την προσέλευση ή την αποχώρηση από την εργασία ή το event στο οποίο κρίνεται απαραίτητη η χρήση ψηλοτάκουνων, να φοράτε απλά μαλακά αθλητικά παπούτσια, ώστε να προσφέρετε στα πόδια σας την δυνατότητα να “ξεκουραστούν”.
• Κάντε ασκήσεις διατάσεων. Αφιερώστε λιγο χρόνο καθημερινά ώστε να κάνετε ασκήσεις διατάσεων των ποδιών και των ποδοκνημικών σας αρθρώσεων. Μία απλή και εύκολη άσκηση είναι αυτή κατά την οποία είστε ξυπόλυτη, στέκεστε στην άκρη ενός σκαλοπατιού έχοντας τα οπίσθια 2/3 των ποδιών (πτέρνες-ταρσοί) στον αέρα και το πρόσθιο 1/3 (μετατάρσια-δάχτυλα) πάνω στο σκαλί. Ακολούθως αφήνετε τις πτέρνες να υποχωρήσουν προς τα κάτω υπό την επίδραση του σωματικού σας βάρους, ώστε να διαταθεί ο αχίλλειος τένοντας και στα δύο άκρα. Μία άλλη πρακτική άσκηση είναι αυτή κατά την οποία προσπαθείτε με τα δάχτυλα των ποδιών σας να πιάσετε και να σηκώσετε από το πάτωμα ένα στυλό ή ένα μολύβι. Περαιτέρω ασκήσεις παρουσιάζονται στις εικόνες που ακολουθούν.
Τελευταία λέξη….
Μην επιτρέπετε στην στυλιστική σας αισθητική να παρακάμπτει την βασική σας ανάγκη για ανώδυνη – ατραυματική βάδιση. Τα πόδια σας είναι, κυριολεκτικά, η βάση στήριξης του σώματός σας. Αν, λοιπόν, τα πόδια σας δεν είναι “χαρούμενα” τότε και τίποτα πάνω από αυτά δεν θα είναι “χαρούμενο”.