ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Η προετοιμασία για το χειρουργέιο ξεκινά από την στιγμή που αποφασίζετε , εσείς και ο Dr.Τάταρης να χειρουργηθείτε

• Πρέπει να έχετε πάντα διαθέσιμη μία λίστα με τυχόν φάρμακα που λαμβάνετε για συνοδές παθήσεις.Είναι πολύ σημαντικό για εμάς τους επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουμε ποια ακριβώς φάρμακα λαμβάνετε.Η λίστα πρέπει να περιγράφει το όνομα των φαρμάκων καθώς και το δοσολογικό σχήμα με το οποίο τα λαμβάνετε (συχνότητα και δοσολογία)

• Ειδικά στην περίπτωση που λαμβάνετε φάρμακα τα οποία επηρεάζουν την πήξη του αίματος (όπως Ασπιρίνη,Κουμαρινικά,Plavix, Βιταμίνη Ε) πρέπει να ενημερώσετε τον καρδιολόγο ή αιματολόγο σας για την επικείμενη επέμβαση , ώστε να σας συμβουλέψει πότε να τα διακόψετε πριν το χειρουργείο. Συνήθως τα φάρμακα αυτά διακόπτονται πέντε με επτά μέρες πριν το χειρουργείο.

ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

•Πρέπει να καταναλώσετε αρκετά υγρά (νερό, τσάυ, χυμούς)

την εβδομάδα πριν το χειρουργείο

•Μην ξεχάσετε να ρυθμίσετε τυχόν υπάρχουσες εκκρεμότητες

οι οποίες απαιτούν μετακίνηση με Ι.Χ δεδομένου ότι για αρκετές εβδομάδες μετά το χειρουργείο δεν θα είστε σε θέση να οδηγείτε

•Προμηθευτείτε με όλα τα απαραίτητα είδη προσωπικής υγιεινής και με

τρόφιμα στο σπίτι σας, προκειμένου τις πρώτες 2 μέρες να μην χρειαστεί

να πάτε στο super market

•Προνοήστε αντικείμενα καθημερινής χρήσης απαραίτητα για εσάς να τα

έχετε τοποθετήσει σε προσβάσιμα σημεία του σπιτιού σας ώστε να μη

χρειάζεται να κάνετε επώδυνες κινήσεις τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες

 

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

1.Μπορείτε να φάτε ελεύθερα το μεσημέρι της παραμονής της επέμβασης

και να πιείτε ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα.

2. Το βράδυ πριν από την επέμβαση θα πρέπει να φάτε ελαφρά.

3. Το βράδυ θα πρέπει να κοιμηθείτε σχετικά νωρίς και να έχετε έναν άνετο

και ξεκούραστο ύπνο.

4. Δεν χρειάζεται η πραγματοποίηση υποκλυσμών ή η λήψη καθαρτικών

χαπιών ή ειδική δίαιτα προ της επέμβασης.

5. Συνιστάται να μην καπνίσετε για λίγες ημέρες πριν από την επέμβαση.

6. Εάν βρίσκεστε σε πρόγραμμα αποκατάστασης συνεχίστε τις φυσικοθεραπείες

όσο το δυνατό πιο κοντά στην ημέρα της επέμβασης.

Μόνος λόγος διακοπής της φυσικοθεραπείας είναι η πρόκληση πόνου.

7. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διακόψει αρκετές ημέρες τη λήψη αντιφλεγμονωδών

και αντιπηκτικών φαρμάκων.

8. Μην ξυρίζετε την περιοχή που πρόκειται να χειρουργηθεί προ του χειρουργείου,

αφού αυτό αυξάνει το μικροβιακό φορτίο στην περιοχή της επέμβασης.

Το ξύρισμα θα γίνει στο νοσοκομείο λίγη ώρα προ της επέμβασης.

Η ημέρα του χειρουργείου σας έχει πλέον φτάσει! Το προσωπικό της κλινικής και οι συνεργάτες του Dr.Τάταρη έχουν υψηλό βαθμό εκπαίδευσης προκειμένου η προεγχειρητική διαδικασία και μετεγχειρητική σας παραμονή στο νοσοκομείο να γίνουν όσο το δυνατόν πιο άνετες, με γνώμονα την ασφάλεια και τις ιδιαίτερες επιθυμίες σας.

1.Το πρωί της ημέρας του χειρουργείου ο ασθενής προσέρχεται στο Γραφείο Κίνησης του Νοσοκομείου την ώρα που έχει ενημερωθεί από τον Ιατρό. Για λόγους ασφάλειας δεν θα πρέπει να έχει φάει ή πιεί ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ από τη στιγμή που ξυπνά μέχρι την ώρα της επέμβασης. Συμπεριλαμβάνονται το νερό, ο καφές, το γάλα, τα αναψυκτικά, οι τσίχλες κ.λ.π.

Εξαίρεση αποτελούν οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται το απόγευμα. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να μην έχει φάει ή πιεί ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ για 6 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα χειρουργείου.

2.Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας όλες τις προεγχειρητικές εξετάσεις όπως και όλες τις ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες κ.λ.π. Μην φέρνετε μαζί σας πολύτιμα αντικείμενα.

3.Είναι σκόπιμο οι γυναίκες να μην έχουν βάψει τα νύχια των χεριών και των ποδιών και να μην φορούν μέικ απ

4.Μαζί πρέπει να έχετε φέρει τα παρακάτω: • Πυτζάμες ή φόρμα ή νυκτικό ή πουκάμισο. Αποφεύγετε τα στενά ρούχα και μπλουζάκια χωρίς κουμπιά ή φερμουάρ (Σε περίπτωση επέμβασης στον ώμο,λόγω της φύσης του χειρουργείου, καλό θα ήταν να έχετε κατά νου ότι τα πανωφόρια τύπου «πουκάμισου» που έχουν κουμπιά είναι πιο ευκολοφόρετα όταν το χειρουργημένο χέρι βρίσκεται περιδεμένο με ανάρτηση). • Παντόφλες • Θήκη γυαλιών όρασης ή φακών επαφής και τα αντίστοιχα υγρά τους • Οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα

5. Αναφέρετε στον χειρουργό και στον αναισθησιολόγο την παρουσία διαφόρων νόσων ιδίως σακχάρου και παθήσεων του ήπατος και των νεφρών, αλλά και την ύπαρξη αλλεργιών σε φάρμακα (ιδίως σε αντιβιωτικά και αντιφλεγμονώδη). Η ύπαρξη αλλεργιών σε γύρη, σκόνη, ακάρεα κ.λ.π. δεν επηρεάζει την επέμβαση. Τέλος, αναφέρετε τυχόν προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε παλαιότερες επεμβάσεις. Είναι επίσης χρήσιμο να έχετε συντάξει σε ένα χαρτί έναν κατάλογο των φαρμάκων που παίρνετε, όπως επίσης και τη δοσολογία τους προκειμένου να ενημερωθεί η νοσηλευτική υπηρεσία.

6.Κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο γίνεται αιμοληψία προκειμένου να μετρηθούν διάφορες παράμετροι στο αίμα (σάκχαρο,ουρία, κρεατινίνη κ.λ.π.). Επίσης πραγματοποιείται ηλεκτροκαρδιογράφημα το οποίο εξετάζει ο αναισθησιολόγος και ακτινογραφία θώρακα. Εάν υπάρχει ιστορικό άλλης πάθησης μπορεί να χρειαστεί η εξέταση από ειδικό Ιατρό, όπως καρδιολόγο ή πνευμονολόγο.

7.Όσον αφορά στα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής, η λήψη τους την ημέρα του χειρουργείου θα γίνεται μετά από συνεννόηση με τον χειρουργό. Ως γενική αρχή, ο ασθενής δεν θα πρέπει να πάρει το φάρμακά του το πρωί προ της επέμβασης, εκτός εάν έχει προγραμματιστεί να γίνει μετά το μεσημέρι. Θα πρέπει όμως να φέρετε μαζί σας τα φάρμακά σας.

8.Ο ασθενής εξετάζεται προεγχειρητικά από τον αναισθησιολόγο ο οποίος και τον ενημερώνει για τις μεθόδους αναισθησίας και για την μετεγχειρητική αναλγησία.

9.Στο δωμάτιο του νοσοκομείου θα πάρει το ιστορικό σας η νοσηλεύτρια του ορόφου και στη συνέχεια θα φορέσετε ειδική ενδυμασία για το χειρουργείο που περιλαμβάνει σκουφάκι, εσώρουχο, ποδονάρια και μπλούζα. Όλα τα μεταλλικά αντικείμενα (βέρες, σκουλαρίκια κ.λ.π.) και η τεχνητή οδοντοστοιχία θα αφαιρεθούν και θα φυλαχθούν ενώ εάν τα νύχια είναι βαμένα θα καθαριστούν. Λίγο πριν την προγραμματισμένη ώρα επέμβασης ο νοσοκόμος του χειρουργείου θα σας μεταφέρει στο χώρο της ανάνηψης του χειρουργείου.

10. Όταν η αίθουσα του χειρουργείου είναι έτοιμη, ο ασθενής μεταφέρεται με το φορείο εντός της αιθούσης όπου τοποθετείται φλεβοκαθετήρας δια του οποίου χορηγείται ορός, αντιβίωση και τα διάφορα φάρμακα της αναισθησίας.

 

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

1.Ο τρόπος αναισθησίας και αναλγησίας που εφαρμόζεται είναι ο πλέον σύγχρονος και επιτρέπει την πραγματοποίηση της επέμβασης με απόλυτη ασφάλεια.

2. Στις συνήθεις αρθροσκοπήσεις όπου δεν αναμένεται έντονος πόνος προτιμάται η αναισθησία με λαρυγγική μάσκα και η ενδαρθρική έγχυση ειδικού αναισθητικού μίγματος μετά το πέρας της επέμβασης.

3.Εάν αναμένεται να πραγματοποιηθούν βαρείες επεμβάσεις στον ώμο ή στο γόνατο προτιμάται ο συνδυασμός περιοχικής αναισθησίας και λαρυγγικής μάσκας. Για την άνεση του ασθενή κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται χορήγηση ενός ασφαλούς εισπνεόμενου αερίου αναισθητικού χάρις στο οποίο ο ασθενής κοιμάται ήρεμα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Το αέριο αυτό χορηγείται με μία ειδική συσκευή που λέγεται λαρυγγική μάσκα. Ο ασθενής δεν διασωληνώνεται ούτε χορηγούνται βαρειά αναισθητικά φάρμακα αλλά αντίθετα αναπνέει μόνος του χωρίς τη βοήθεια του αναπνευστήρα.

4. Η κύρια μέθοδος αναλγησίας είναι η πραγματοποίηση περιοχικού νευρικού αποκλεισμού, το λεγόμενο Διασκαληνικό Block ( για τον ώμο) και το Μηριαίο Block (για το γόνατο)

Με αυτόν τον τρόπο ο αναισθησιολόγος χρησιμοποιώντας μία ειδική συσκευή που λέγεται νευροδιεγέρτης καθώς και μία συσκευή υπερήχων εντοπίζει με ασφάλεια τα νεύρα που νευρώνουν την άρθρωση που θα χειρουργηθεί. Στη συνέχεια, εγχύει με μία ειδική πολύ λεπτή βελόνα, μεγέθους περίπου το μισό ενός σπιρτόξυλου, ένα μείγμα τοπικού αναισθητικού φαρμάκου με αποτέλεσμα την προσωρινή αναισθητοποίηση της περιοχής του ώμου. Με αυτόν τον τρόπο η περιοχή που θα υποβληθεί σε επέμβαση σταματά να δίνει ερεθίσματα πόνου στον εγκέφαλο προτού ακόμα αρχίσει η επέμβαση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να μην έχει ανάγκη σημαντικής ποσότητας αναλγητικών φαρμάκων τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου όσο και μετεγχειρητικά. Τα ναρκωτικά αναλγητικά φάρμακα είναι αυτά που προκαλούν παρενέργειες όπως είναι η τάση για έμετο και το ρίγος μετά την επέμβαση.

5. Όταν η επέμβαση τελειώσει ο αναισθησιολόγος διακόπτει την χορήγηση του αερίου αναισθητικού και ο ασθενής ανανήπτει αμέσως χωρίς να έχει ανάγκη αντιδότων ή άλλων φαρμάκων που χορηγούνται στη συνήθη ενδοτράχειο αναισθησία.

6. Μετά το πέρας της επέμβασης ο ασθενής μεταφέρεται και πάλι στο χώρο της ανάνηψης όπου και παραμένει μέχρι να ανανήψει πλήρως. Ο χρόνος παραμονής στην ανάνηψη κυμαίνεται μεταξύ 30 και 120 λεπτών ανάλογα με την βαρύτητα της πάθησης και τον φόρτο εργασίας του χειρουργείου.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΣΚΟΜΕΙΟΥ

1.Η παραμονή στο νοσοκομείο μετά από αρθροσκόπηση του ώμου διαρκεί λίγες ώρες.

2.Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο χορηγούνται αντιβιωτικά και αναλγητικά φάρμακα ενώ αρχίζει και η συστηματική παγοθεραπεία.

3.Ο ασθενής μπορεί να πιεί λίγο νερό 2-3 ώρες μετά την επέμβαση και να φάει 2-3 ώρες αργότερα. Επιτρέπεται η πόση μικρών ποσοτήτων νερού προκειμένου να μην ερεθιστεί το στομάχι με αποτέλεσμα την τάση για έμετο.

4.Κατά τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο χορηγούνται αντιβιωτικά και αναλγητικά φάρμακα ενώ αρχίζει και η συστηματική παγοθεραπεία.

5.Εάν ο ασθενής παρουσιάζει υπνηλία μετά την επέμβαση δεν προσπαθούμε να τον κρατήσουμε ξύπνιο αλλά τον αφήνουμε να ξεκουραστεί.

6.Εάν παρουσιάζεται έντονη τάση για έμετο ενημερώνουμε τις νοσηλεύτριες προκειμένου να χορηγηθεί η απαραίτητη αγωγή.

7.Επιβάλλεται λίγες ώρες μετά την επέμβαση η κινητοποίηση του ασθενή στο διάδρομο με τη βοήθεια φυσιοθεραπευτή ή νοσηλευτή εάν είναι αναγκαίο.

8.Εάν αισθάνεστε πόνο, δυσφορία, δύσπνοια, αδυναμία κ.λ.π. ειδοποιήστε τη νοσηλεύτρια του θαλάμου η οποία θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες.

9.Μετά από την αρθροσκόπηση ο ώμος του ασθενούς πρέπει να παραμείνει ακινητοποιημένος με ειδικό κηδεμόνα ακινητοποίησης (απλή ανάρτηση ή κηδεμόνας απαγωγής ώμου) ανάλογα με την βλάβη που εντοπίστηκε και διορθώθηκε από τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ο χρόνος χρήσης της ανάρτησης κυμαίνεται από 7 μέρες μέχρι και 1 μήνα ,ανάλογα με τη βαρύτητα της πρωτοπαθούς πάθηση.

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ

1.Ο πόνος είναι υποκειμενικό αίσθημα και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις σε γενικές γραμμές δεν είναι επώδυνες μετεγχειρητικά. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης όμως του μετεγχειρητικού πόνου είναι η πρόληψή του. Εάν προτού πραγματοποιηθεί η επέμβαση η περιοχή έχει ήδη αναισθητοποιηθεί η ποιότητα της αναλγησίας είναι πολύ καλύτερη και χρειάζονται πολύ λίγα αναλγητικά φάρμακα μετεγχειρητικά για να αντιμετωπιστεί.

2. Πέραν της περιοχικής αναισθησίας συνιστάται και η λήψη αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για διάστημα 5-7 ημερών μετά την αρθροσκόπηση.

3.Η συνήθης φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει χάπια Xefo Rapid 8mg (2 χάπια την ημέρα δηλαδή 1 χάπι πρωί και 1 χάπι βράδυ), Zantac (2 χάπια την ημέρα δηλαδή 1 χάπι πρωί και 1 χάπι βράδυ) και Lonarid N (4 χάπια την ημέρα δηλαδή 1 χάπι κάθε 6 ώρες). Η λήψη των αναλγητικών είναι αναγκαία ανεξάρτητα από την ύπαρξη πόνου.

Η λήψη συνδυασμού ενός αναλγητικού (Lonarid N) και ενός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου (Xefo Rapid 8mg) αυξάνει σημαντική την αναλγητική δράση τους αφού έχουν συνεργική δράση. Εάν υπάρχει ιστορικό γαστρορραγίας τότε δεν χορηγείται το Xefo Rapid 8mg. Μετά την πρώτη εβδομάδα παυσίπονα χορηγούνται επί ενοχλημάτων. Εναλλακτικά, ο ασθενής μπορεί να λάβει Panadol Extra ή Depon Maximum στην ίδια δοσολογία (4 χάπια την ημέρα δηλαδή 1 χάπι κάθε 6 ώρες).

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

1. Τοποθετήστε πάγο στην περιοχή του ώμου για 2-4 ημέρες, για 10 περίπου λεπτά τη φορά, περίπου 5-10 φορές τηΝ ημέρα. Ο πάγος δεν θα πρέπει να έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα γιατί θα προκληθεί ερύθημα και κρυοπάγημα.

Εάν η παγοθεραπεία σας ενοχλεί μπορείτε να την διακόψετε.

2. Η παρουσία οιδήματος (πρήξιμο) στον ώμο είναι φυσιολογική. Το οίδημα υποχωρεί πλήρως εντός λίγων ημερών.

3. Κατά τον ύπνο συνιστάται η τοποθέτηση μαξιλαριού κάτω από τον ώμο για λόγους ανάπαυσης.

4. Δεν είναι συχνή η παρουσία πυρετικής κίνησης (>37.2ο C). Εάν επιμένει όμως άνω των 24 ωρών επικοινωνήστε με τον χειρουργό γιατί είναι πιθανό να συστήσει τη λήψης αντιβίωσης (Caps Ceclor 750 mg, 1 χάπι 2 φορές την ημέρα, για 4 ημέρες). Εάν ο πυρετός δεν υποχωρήσει εντός 24 ωρών από την λήψη της αντιβίωσης ενημερώστε τον χειρουργό.

5. Θα πρέπει να λαμβάνετε ανελλιπώς τα παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη χάπια που σας έχουν χορηγηθεί στο νοσοκομείο ανεξάρτητα από το εάν έχετε ενοχλήματα ή όχι. Είναι προτιμότερο να προλαμβάνεται ο πόνος παρά να αντιμετωπίζεται όταν έχει γιγαντωθεί.

6. Μην παίρνετε άλλα αναλγητικά εκτός εάν έχετε ενημερώσει τον χειρουργό ή τον αναισθησιολόγο.

7. Επιβάλλεται η άμεση κίνηση του αγκώνα, του καρπού και των δαχτύλων σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν από τον χειρουργό μετεγχειρητικά.

8. Δεν χρειάζεται να κάνετε εσείς καμία αλλαγή στο χειρουργικό τραύμα. Οι αλλαγές γίνονται από τον χειρουργό και τα ράμματα αφαιρούνται μετά απο 10-14 ημέρες.

10. Κατά την πρώτη εβδομάδα αποφύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία και την κόπωση.

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Ποιά φάρμακα να αποφύγω προ της επέμβασης;

Συστήνουμε την διακοπή φαρμάκων που επηρεάζουν την πηκτικότητα του αίματος όπως είναι τα αντιαιμοπεταλιακά, τα αντιπηκτικά και τα συνήθη αντιφλεγμονώδη για 1 εβδομάδα από την επέμβαση. Συνήθη φάρμακα που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι τα Salospir, Plavix, Sintrom, Voltaren, Mesulid, Ponstan. Επιτρέπεται η κατανάλωση Depon, Lonarid, Lonalgal και Panadol ως αναλγητικά.

2. Πάσχω από σακχαρώδη διαβήτη. Θα πάρω τα φάρμακά μου το πρωί της επέμβασης;

Συνήθως και ανάλογα με την περίπτωση επιτρέπουμε την λήψη των πρωινών χαπιών ή της ινσουλίνης. Όταν έρθετε στο νοσοκομείο σε ορισμένες περιπτώσεις τοποθετείται ορός γλυκόζης με ινσουλίνη έτσι ώστε να είναι ευκολότερη η ρύθμιση του σακχάρου. Σε άλλες περιπτώσεις η γλυκόζη του αίματος μετράται τακτικά και ρυθμίζεται αντίστοιχα. Το χειρουργικό στρες είναι πιθανό να αυξήσει το σάκχαρο αλλά σε κάθε χειρουργική επέμβαση ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους διαβητικούς δεν είναι η αύξηση αλλά η μείωση του σακχάρου (υπογλυκαιμία).

3. Να καπνίσω την ημέρα του χειρουργείου;

Είναι προτιμότερο να έχετε διακόψει το κάπνισμα λίγες ημέρες προ της επέμβασης. Το κάπνισμα ερεθίζει τους πνεύμονες, μειώνει το αερισμό και αυξάνει την πιθανότητα προβλημάτων όπως η πνευμονία. Επίσης το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στο χώρο του νοσοκομείου.

4. Τι ρούχα να πάρω μαζί μου στο νοσοκομείο;

Είναι προτιμότερο να έχετε μαζί σας φαρδιά και άνετα ρούχα. Σε επεμβάσεις στον ώμο είναι χρήσιμο να φορέσετε πουκάμισο και όχι στενά μπλουζάκια. Εάν φοράτε φακούς επαφής ας φέρετε μαζί σας τη θήκη τους, τα γυαλιά σας καθώς και τα είδη προσωπικής υγιεινής.

5. Μπορώ να έχω βάψει τα νύχια μου προ της επέμβασης;

Τα νύχια των χεριών και των ποδιών θα πρέπει να έχουν ξεβαφτεί προ της επέμβασης. Αυτό είναι αναγκαίο γιατί κατά τη διάρκεια της επέμβασης τοποθετείται στο δάκτυλο μία ειδική συσκευή που αποκαλείται οξύμετρο με την οποία μετράται συνεχώς η συγκέντρωση του οξυγόνου στο αίμα και επομένως και ο αερισμός των πνευμόνων.

Επίσης δεν συνιστάται να έχετε μέικ απ.

7. Που να περιμένουν οι συγγενείς κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Στην κλινική μας υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος αναμονής έξω από τον χώρο των χειρουργείων στο επίπεδο -1.

8. Πόσο χρόνο θα διαρκέσει η επέμβαση;

Η διάρκεια της επέμβασης αποτελεί μικρό μόνο τμήμα του χρόνου, περίπου το 30%, τον οποίο ο ασθενής περνά στο χώρο του χειρουργείου. Οι συνήθεις αρθροσκοπικές επεμβάσεις στον ώμο διαρκούν περίπου 60-90 λεπτά.

9. Υπάρχει κίνδυνος από την αναισθησία;

Με τις σύγχρονες μεθόδους αναισθησίας οι πιθανοί κίνδυνοι είναι μηδενικοί.

10. Υπάρχει η πιθανότητα να ξυπνήσω κατά την επέμβαση;

Η επέμβαση πραγματοποιείται ελέγχοντας διάφορα ζωτικά σημεία του ασθενή όπως είναι η καρδιακή συχνότητα, η πίεση, η λειτουργία των πνευμόνων και ο αερισμός του αίματος. Με τον τρόπο αυτό ο αναισθησιολόγος ελέγχει σε απόλυτο βαθμό το επίπεδο ύπνωσης του ασθενούς και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ξυπνήσει ο ασθενής κατάτην επέμβαση.

11. Πότε επιστρέφει ο ασθενής στο δωμάτιό του;

Από την στιγμή που ο ασθενής μεταφέρεται από το δωμάτιό του στο χειρουργείο μέχρι τη στιγμή που θα επανέλθει περνά χρονικό διάστημα που συνήθως δεν υπερβαίνει τις 3,5 ώρες. Σημαντικός χρόνος δαπανάται για τη μεταφοράτου ασθενή από το δωμάτιό του στην χειρουργική αίθουσα. Η διαδικασία της αναισθησίας απαιτεί επίσης αρκετό χρονικό διάστημα προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής διεκπεραίωση της επέμβασης και η ελαχιστοποίηση των πιθανών ενοχλημάτων. Τέλος, μετά την επέμβαση ο ασθενής παραμένει αρκετή ώρα στον χώρο της αίθουσας μετεγχειρητικής ανάνηψης που βρίσκεται στο χώρο του χειρουργείου. Η μεταφορά του χειρουργημένου ασθενή στο δωμάτιό του γίνεται όταν έχει συνέλθει πλήρως.

12. Πόσο θα μείνω στο νοσοκομείο;

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς είναι δυνατό να επιστρέψουν στο σπίτι τους το ίδιο βράδυ μετά από τις αρθροσκοπικές επεμβάσεις ώμου και γόνατος. Εάν υπάρχει όμως οποιοδήποτε πρόβλημα είναι δυνατή η παραμονή στο νοσοκομείο.

13. Θα χρειαστώ βοήθεια στο σπίτι μετά την επέμβαση;

Μετά από την επέμβαση είναι αναγκαία στις περισσότερες περιπτώσεις η βοήθεια στο σπίτι προκειμένου να εστιάσει ο ασθενής στην αποθεραπεία του.

14. Πως θα επιστρέψω στο σπίτι μου;

Είναι πάντοτε προτιμότερο να συνοδεύεστε από κάποιον φίλο ή συγγενή και να μην φεύγετε μόνος σας από το νοσοκομείο. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δυνατό να επιστρέψετε με αυτοκίνητο ή ταξί. Δεν επιτρέπεταιστον ασθενή να οδηγήσει μόνος του ενώ σε επιλεγμένες περιπτώσεις είναι δυνατή η μεταφορά με ασθενοφόρο. Σε περίπτωση που θα ταξιδέψετε με αεροπλάνο εντός ή εκτός Ελλάδας είναι αναγκαίο να έχει γίνει ειδική συνεννόηση από την παραμονή της αναχώρησής σας.

15. Θα πονέσω όταν επιστρέψω στο σπίτι;

Ο πόνος είναι υποκειμενικό συναίσθημα. Εάν δεν ληφθεί καμία μέριμνα ορισμένοι ασθενείς δεν έχουν κανένα ενόχλημα ενώ άλλοι υποφέρουν. Για να αποφευχθεί ο πόνος συνιστάται η λήψη των αναλγητικών φαρμάκων όπως έχει συσταθεί ανεξάρτητα από την ύπαρξη συμπτωμάτων.

16. Πότε θα γίνει η πρώτη αλλαγή;

Συνήθως 48 ώρες μετά την επέμβαση.

17. Πόσο καιρό θα παίρνω αναλγητικά μετά την επέμβαση;

Περίπου 5-10 ημέρες, ανάλογα με τα ενοχλήματα.

18. Πότε θα αρχίσω φυσικοθεραπεία;

Η έναρξη της φυσικοθεραπείας εξαρτάται από το είδος της προβλημάτων που διαπιστώθηκαν κατά την επέμβαση, αλλά συνήθως αρχίζει την 7η-14η μετεγχειρητική ημέρα.

19. Πόσο καιρό θα διαρκέσει η φυσικοθεραπεία;

Μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του ώμου ή του γόνατος. Συνήθως χρειάζεται διάστημα 4-12 εβδομάδων ανάλογα με την βαρύτητα της πρωτοπαθούς πάθησης.

20. Πότε θα επιστρέψω στην εργασία μου;

Η απάντηση εξαρτάται από το είδος της εργασίας και από τις καθημερινές ανάγκες του ασθενή. Εάν εργάζεστε σε γραφείο είναι δυνατό να επιστρέψετε την επομένη ημέρα ενώ εάν η εργασία σας είναι χειρωνακτική μπορεί να χρειαστεί να απουσιάσετε για 1 μήνα.

21. Είναι δυνατό να κάνω ζημιά στον ώμο ή το γόνατο κατά την μετεγχειρητική περίοδο;

Βεβαίως, αλλά σχεδόν πάντα απαιτείται σημαντικός τραυματισμός, πτώση κ.λ.π. Με την πραγματοποίησησυνηθισμένων κινήσεων είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει νέα ζημιά. Ο ασθενής έχει την ευθύνη τήρησης των οδηγιών που δίνει ο χειρουργός ή ο φυσικοθεραπευτής. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι θα πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης. Η φύση έχει το δικό της ρυθμό επούλωσης των διαφόρων βλαβών γι΄αυτό εάν βιαζόμαστε ή αργούμε δημιουργούνται μόνο προβλήματα.

22. Πότε θα μπορώ να οδηγήσω;

Η οδήγηση επιτρέπεται όταν ο ασθενής έχει φθάσει στην ενεργητική φάση της κινητοποίησης δηλαδή μετά από 2-3 εβδομάδες. Δεν θα πρέπει να οδηγείτε εάν είστε υπό αγωγή με ναρκωτικά αναλγητικά ή άλλα φάρμακα που μειώνουν την ικανότητα συγκέντρωσης.

23. Πότε θα μπορέσω να κάνω μπάνιο;

Το τραύμα δεν θα πρέπει να βραχεί μέχρι να επουλωθεί πλήρως, συνήθως 12-15 ημέρες μετά την επέμβαση. Είναι δυνατό το μπάνιο καλύπτοντας την περιοχή του γόνατος με πλαστικό επίδεσμο ή αδιάβροχη γάζα.

24. Πότε θα αφαιρεθούν τα ράμματα;

Συνήθως 10-14 ημέρες μετά την επέμβαση. Η επαφή με νερό και σαπούνι επιτρέπεται άμεσα, ενώ δεν επιτρέπεται για ακόμα 2 εβδομάδες η προστριβή του τραύματος σε ρούχα.

25. Τι φαγητά μπορώ να φάω στο σπίτι;

Είναι προτιμότερο να αρχίσετε με ελαφριά δίαιτα κυρίως βασισμένη σε υδατάνθρακες.

26. Πότε να ανησυχήσω;

Ενημερώστε τον χειρουργό εάν υπάρχουν:

• Πυρετός άνω των 37.8 ο C

• Έντονος πόνος που δεν περνά με τα αναλγητικά

• Ερυθρότητα και έκκριση από τα χειρουργικά τραύματα

• Έντονη ναυτία, δύσπνοια και υπνηλία

27. Πότε αρχίζει και τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα μετεγχειρητικής αποκατάστασης;

Το πρόγραμμα αποκατάστασης αρχίζει 7-14 ημέρες μετά την επέμβαση. Η αποκατάσταση των παθήσεων του ώμου και του γόνατος απαιτεί καλή χειρουργική τεχνική, άρτια φυσικοθεραπεία και προσπάθεια από τον ασθενή.

28. Κάθε πότε θα πρέπει να συναντώμαι με τον Dr.Τάταρη ;

Η μετεγχειρητική παρακολούθηση περιλαμβάνει συναντήσεις την 2η, την 14 ημέρα και την 4η εβδομάδα. Εάν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα στην αποθεραπεία ή στη φυσικοθεραπεία θα πρέπει να ενημερώνεται ο χειρουργό και να ρυθμίζεται συνάντηση .

Σας ευχαριστούμε που εμπιστεύεστε τον Dr.Τάταρη και την χειρουργική του ομάδα .

Δεσμευόμαστε ότι θα λάβετε την πληρέστερη και αρτιότερη θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματός σας, με βάση τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και τα πιο πρόσφατα guide lines της διεθνούς βιβλιογραφίας και εμπειρίας.