Το κότσι ( ή Βλαισός Μέγας Δάχτυλος) είναι μια συχνή αιτία πόνου και ενόχλησης, ιδίως στις γυναίκες. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα οστικό εξόγκωμα που δημιουργείται εσωτερικά στο πλάι του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Το κότσι αποτελεί μία σύνθετη παραμόρφωση της μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης, που οδηγεί σε μετατόπιση προς τα έξω (βλαισότητα) και στροφή του μεγάλου δακτύλου. Αποτέλεσμα είναι στο έσω τμήμα της άρθρωσης να δημιουργείται εξόστωση. Όταν αυτή η εξόστωση αρχίσει να τρίβεται στα παπούτσια φλεγμαίνει και γίνεται επώδυνη. Επομένως το άτομο δυσκολεύεται κατά τη βάδιση και ιδιαίτερα όταν φορά παπούτσια.

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες για να εκδηλωθεί το κότσι;

Η κληρονομική προδιάθεση είναι ένας από τους κύριους λόγους εκδήλωσης της νόσου. Επιβαρυντικό παράγοντα αποτελούν τα στενά στο μπροστινό μέρος και ψηλοτάκουνα παπούτσια που προκαλούν ή επιδεινώνουν την παραμόρφωση, αφού αναγκάζουν το μεγάλο δάκτυλο να γωνιωθεί προς το δεύτερο.

Άλλες αιτίες εμφάνισης της νόσου είναι αυτοάνοσες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, νευρογενείς διαταραχές κ.α.

Ποια τα στάδια και η θεραπεία για το κότσι;

Σε πρώιμο στάδιο το άτομο νιώθει ενόχληση και παρατηρεί μία ελαφριά στρέψη του μεγάλου δακτύλου προς το δεύτερο. Συχνά παρατηρείται και ερυθρότητα που σημαίνει ότι μπορεί να έχει προκληθεί φλεγμονή. Αν δεν επισκεφτεί το γιατρό του η κατάσταση θα εξελιχθεί και σταδιακά το πρώτο δάκτυλο θα αρχίσει να στρέφεται προς το δεύτερο και το κότσι θα γίνεται πιο εμφανές. Σε προχωρημένο στάδιο η παραμόρφωση γίνεται πιο σοβαρή και το μεγάλο δάκτυλο αρχίζει να εφιππεύει (καβαλάει) το δεύτερο, ενώ δημιουργείται και πρόβλημα αρθρίτιδας.

Στα πρώιμα στάδια το κότσι μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητική θεραπεία, όπου ο γιατρός συστήνει τη χρήση μαλακών παπουτσιών με χαμηλό τακούνι και φαρδύ μπροστινό μέρος, και αποστάτες σιλικόνης μεταξύ του πρώτου και δεύτερου δακτύλου. Αφού γίνει πελματογράφημα ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει και ειδικά ορθωτικά πέλματα. Πρόκειται για ορθοπεδικά πέλματα που φοριούνται καθημερινά μέσα από τα παπούτσια, διορθώνουν τυχόν παρεκκλίσεις και περιορίζουν τον πόνο.

Η βασική θεραπεία όμως είναι η χειρουργική. Πλέον , έχοντας στην φαρέτρα μας τον πλέον εξελιγμένο χειρουργικό εξοπλισμό, τελευταίας γενιάς ορθοπαιδικά υλικά και εμπειρία πολύ μεγάλου αριθμού αντίστοιχων επεμβάσεων, μπορούμε να διορθώσουμε χειρουργικά όλες τις περιπτώσεις βλαισού μεγάλου δαχτύλου με απόλυτη επιτυχία.

Συνήθως η επέμβαση διενεργείται με γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία, διαρκεί περίπου μία ώρα και ο ασθενής δύναται να λάβει εξιτήριο αυθημερόν, οπότε δεν είναι απαραίτητο να διανυκτερεύσει στην κλινική. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος δεδομένου ότι ο ασθενής προετοιμάζεται με την κατάλληλη αναλγητική αγωγή πριν το χειρουργείο και ακολουθείται εξατομικευμένο πρωτόκολλο αναλγησίας , για κάθε ασθενή ξεχωριστά, μετά από το χειρουργείο από την αναισθησιολογική μας ομάδα.

Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από δύο εβδομάδες , ενώ  ο ασθενής μπορεί να βαδίσει κανονικά , φορώντας ειδικό υπόδημα από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Έτσι ο χρόνος αποχής από την εργασία είναι μόνο μία ημέρα, εφόσον κρίνεται απαραίτητη η άμεση επιστροφή του ασθενούς στις υποχρεώσεις του.